Архитектурата на Дубай

Дубай

Дубай е разположен на северния бряг на Обединените арабски емирства на Персийския залив. Той е бил управляван от династията на Ал Мактур от 1833г. и е съществувал в съвременния си вид от 1971г. Сегашният управляващ е Рашид ал Мактур, който е и министър – председател и заместник – председател на Обединените Арабски Емирства.

Градът има население от 1,6 милиона души и 37 милиарда щатски долара икономика, основаваща се до голяма степен на търговията, производството и финансовите услуги. Противно на общоприетите схващания бензина и природния газ съставляват само малка част от приходите на страната.

Градът привлича вниманието на целия свят през последните няколко години заради бума на икономиката си и амбициозните архитектурни проекти. С фокус върху бизнеса и туризма, градът се развихря в строителството на безпрецедентно ниво. В действителност Дубай се смята за дом на 15 – 20 % от световните 125 000 строителни кранове.

Не мислете, че е дошъл края на тази архитектурна експанзия, защото на масата се чертае нов проект и то докато си говорим.

На вашето внимание сме предложили малка част от сградите, които се строят или ще се построят в Дубай и околностите му.

„Бурж Дубай” е уникален небостъргач, който е завършен през 2009 година и е най-високата структура в света, построена от човешка ръка. Сградата е проектирана от Ейдриан Смит, който е работил с архитектурната и инженерна фирма Скидмор, Оуикс и Мерил до 2006 година. От 1 май 2008 година височината на небостъргача е измерена, че е 611,3 метра, а на 12 септември 2007 година, тя преминава CN Tower в Торонто и става най-високата свободно стояща конструкция в световен мащаб.

„Облакът” е скелетообразен проект за курортен град издигнат на 300 метра във въздуха над Дубай и поддържан от полегати колони, наподобяващи дъжд. Тази постройка е проектирана от Карам Надим, който е ливански архитект от ателието на Хапситус. Сградата представлява хоризонтална постройка, която да е в контраст с всички небостъргачи, разположени в цялата околност.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (50 votes)