Крепост Урдовиза град Китен

Крепостта се намира в Китен община Приморско. Съществуването на крепостта е още от Троянската война XII век преди новата ера. Има факти който са доказали, че на това място е имало пристанище през средновековието както и по време на античния свят, по това време крепостта е била важно българско място и военноморска база.

Това е старототракийско селище, където са намирани антични каменни котви и керамика ползвани от древните предци в края на бронзовата епоха, главно фрагменти на римски съдове, които са открити на бреговете на двата залива.

Разположение на крепостта

Крепостта се намира на полуостров, който на дължина е 120м., а на широчина е 60-80м. Бреговете са високи и стръмни 10-15m, тази височина го прави непристъпен от към морето. Откривателите на останките открепостната стена са братята Шкорпил, височината е 68м., а широчината е 1.8-2.5м, изградена от ломена скала, бялхоросан. До момента крепостта там е съхранена, която е преграда от полуострова до към сушата.

В краят на XIX век крепостта Урдовиза е била в много добро състояние, една от теориите е че това е последното затворено пристанище което е изнасяло провизии за Троя, това довело до рухването й. По разкопките на крепостната стена са намерени 12 стъпала, две големи кули от който се наблюдава, място за огнище и ясно очертана порта.

Има едно древно предание от братята Шкорпил, в което те казват че на юг от Урдовиза бил вмъкнат каменен зид до съседният нос, които предпазвал пристанището от силните бури. Корабите са плавали през един голям отвор, който се е препречвал от една желязна верига.

Над речното устие ‘’Караач’’ което е в близост, все още има селища от времето на римската епоха, за това говори една църква с размери 16м. на 32м. В района се намират ‘’могили’’типични за Странджа, дълги около 1-2 метра. Също така са били представени монети, намерени от времето на ІІІ в. до започването на ХІІІ век. Открити са 40 монети от времето на Маврикий, Теодосйо, Анастасий, Йоан втори в района на град Китен.

Много археолози имат известия за крепостната стена Урдовиза, но до момента нямаше никакви проучвания за нея. Тук става дума за паметник на културата със запазени старинни съоръжения – военни стъпала за изкачване на мястото за наблюдение от двете високи кули, очертаната порта където е била стражата, открити съхранени римски съдове от керамика, високата стена която има роля на преграда.

Това заслужава да се види от всеки, защото Китен е идеално място за почивка, но и град с много древна българска история, която е интересна както на възрастни така и на млади хора.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (86 votes)