Вино – топлина за вашата душа

С вино, както в преди столетия, така и в днешно време се отбелязва всеки успех.  Подбуда за много начинания от пълководци, откриватели, автори. Напитката, която е имала и свой бог, според гръцката митология, Синът на Зевс – Дионис, богът на виното, лозарството и веселието.

Древногръцкият бог на виното е бил зачитан също така и в Древен Рим и Тракия, но под различни имена – в местностите, обитавани от траките използвали името Загрей. Приготвянето на вино в региона ни има хилядолетни обичаи. Благоприятните почвено-климатични условия в нашия регион са причина за отглеждане на различни сортове грозде. Нашето вино е също толкова високоценено, колкото виното, произведено в Испания и Франция. Първокласното червено и бяло вино е спечелвало многобройни награди от панаири по цялото земно кълбо. В нашата държава празнуваме и Трифон Зарезан, един от обичаите, останали ни като наследсво от нашите предци, празник, в чест на лозарите и винопроизводителите.

По стар стил Трифон Зарезан се е посрещал на 14 февруари, но в днешно време го отбелязваме на 1 февруари. Обредите, осъществявани на този ден, в различните региони на нашата родина са различни, в някои области се приготвя кокошка, омесва се хляб и обезателно във във всеки дом се пие много вино. Според вярванията за този празник, колкото повече вино се консумира, толкова повече ще има на другата година.

Каква е полезността от честата, но с мярка консумация на червено вино е коментирано в продължение на дълги години. Поради тази причина, голям брой видни учени са реализирали многобройни тестове, за да се обясни от къде се получава мощта на червеното вино. По последни данни колкото по-често, но в малки дози, червено вино се пие, толкова по-положителен резултат има това върху сърдечно-съдовата система, при нежния пол дори и върху по-бавното увеличаване на телестната маса.

Според скорошни резултати умерената употреба на червено вино, може да ви спести и редовното посещение при стоматолога. При множество заболявания са проведени сполучливи експерименти за лечение с фиксирана доза вино, съчетано с натурални продукти. Дори съществува като понятие в медицинската литература, лечение с помощта на вино – енотерапия, назначавана от доктор.

Магията на виното не може да се осъзнае от книгите, тя трябва да се изпробва, преживяването за всеки е различно и необикновено.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (68 votes)
The following two tabs change content below.

vinoto

Latest posts by vinoto (see all)