Японска техника за позитивно мислене

Твърде много негативно мисли са ви налегнали? В нашето забързано и натоварено ежедневие не е учудващо. Даже приемаме за нещо нормално да бъдем негативни, мрачни и нацупени. Но скоро някои от частните заведения и школи у нас, които се занимават с езиково обучение включващо японски език започнаха да практикуват една много интересна игра наречена японски диалог. Играта има цел да научи играещите да мислят и действат позитивно. Техниката действа и е много елементарна на практика, като разбира се, трябва практика, за да има резултати.

Играта представлява водене на диалог между двама играчи или повече. До тук няма нищо трудно, но спецификата е в това, че играта има само едно правило – да не се използва думичката НЕ. Това на практика е доста трудно, макар на пръв поглед да изглежда елементарно. Играчите трябва да стремят да използват само положителни изрази и изречения. По този начин се научават да се изразяват само положително и да игнорират негативните мисли и изрази.

Ако мислите, че е лесно опитайте се да водите разговор с ваш/ ваша приятел/ка като спазвате това правило. Или като за начало можете да се опитате да преброите колко пъти вашия събеседник ще използва отрицателната думичка НЕ. В Япония дълбоко е залегнало вярването, че човек трябва да бъде позитивен навсякъде и във всяко нещо, което казва и върши. В София и в Стара Загора има едва по една целодневна лятна занималня, в които да се прилага тази техника. Много е важно детето още от малко да се научи да мисли позитивно. По този начин, когато порасне ще приема по-леко житейските несгоди и ще мисли проактивно за тяхното разрешаване, а не за това кой е виновен както се казва в старата японска притча. Тъй като това все още не е широка практика в нашите занимални и начални учебни заведения бихте могли да научите детето си да играе само тази игра като го накарате да ви разкаже нещо например за място където се посетили, за другарчетата в детската градина или занималнята или за нещо, което самото детето обича да говори.

Убедете се сами в чудото на тази техника като я практикувате поне 3-4 пъти седмично за по час-два. Постепенно ще усетите, че дори, когато не практикувате играта се замисляте какво казвате и по какъв начин. След месец до два месеца ще забележите сами промяната у себе си.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (93 votes)