Арт изделия – новата мода на България

Арт изделия тук и там. Обеци, гривни, герданчета, други интересни и засукани висулчици и тъй нататък – тези неща все по-често се срещат като аксесоари върху българската младеж, а постепенно и по по-застаряващите представлите на обществото.  Като контракултура на чалга имиджа се появяват тези арт изделия, които красят българския минувач по софийската улица.

Ако трябва да поразсъджаваме върху този факт, ще открием, че подобна тенденция е по-скоро радваща, отколкото да бъде поредната безсмислена мода. Поради много причини. Едната вече я споменахме – контракултура срещу чалга визията – гнусни батковци и каки, лъщящи от безвкусен грим, аксесоари, любимата ни дума „ланци“ и тъй нататък.

Качествените арт изделия се отличават от това със своята семплост – нещата са изработени по прост и идеен начин, без да крещят за внимание и без да карат хората да повръщат от кич и безвкусица. Тези арт изделия са изработени често от млади ученици и студенти, изучаващи специалности свързани с изобразителното изкуство, които имат усет за красивото, за съчетанието на цветовете и тъй нататък. Тези творци използват прости и достъпни предмети от ежедневието и ги комбинират просто, но красиво и ефектно – така се изграждат арт изделия за целите на ежедневните аксесоари.

Разбира се, съществуват и други предмети, които влизат в графата арт изделия – декорации за дома, офиса, заведението – в зависимост от нуждите и целите на нещото, което трябва да се украсява. Защото именно това е една от целите на изкуството – да внася малко красота в иначе сивата градска реалност. А когато става дума за арт изделия и тяхната мода – нещата като че ли се наместват в една добра посока – на това да се създават качествено дребни красоти, които да печелят със своя вкус и да допринасят с парченце цвят в ежедневието.

Качествените арт изделия могат да се приемат колкото като мода, толкова и като контракултура срещу безвкусието – защото малко или много качеството винаги е измествало посредствеността.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (68 votes)
The following two tabs change content below.