Търговия с уникати

Когато говорим за уникати, изникват доста въпроси, тъй като темата е уникална, така да се каже. Тези така наречени уникати са всъщност предмети, които са единствени по рода си, няма ги никъде и единственият начин да се сдобиете с тях е или да ги притежавате, или да ги откупите от този, който ги притежава. Съответно, проблемът идва, когато човекът, който тръгне да ги продава осъзнае навреме, че освен вас ще открие още стотици, които биха купили въпросните уникати. И тогава цената рипа, както се казва поселскому.

Уникати се срещат рядко и поради тази причина се наричат така. А има хора, които са специлизирали своето хоби или своята професия именно с тях – съответно продавачи и купувачи. Търговията с уникати е доста специфична и се извършва при специални условия и при нея няма промоции или редене на опашки. Има търговия в чистата й форма – с пазарлък, нагаждане, мисъл и комуникация. Да речем, че вие притжавате някакви предмети, които вярвате, че ги няма никъде другаде. Как да разберете дали вашите предмети са уникати? Ами, има си разни държавни механизми и институции, които отговарят за това – издават сертификати и тъй нататък и така успяват да удостоверят вашата уникалност.

Добре, обаче вие няма да искате да издавате сертификат на цървулите на дядо си, естествено. Освен ако въпроснитецървули не са изработени от кожата на немски генерал, например. Тогава вече говорим за уникати. А че са накапани с боя през 34-та година, може също да означава, че са уникални, но какво от това, тоест, кой би дал пари за нещо, което не е впечатляващо?

Качествените уникати имат препратка към историята – с велики личности, събития или други подобни неща, които вече не могат да се видят и пипнат, а само е писано и говорено за тях. Това са и скъпите уникати и към това трябва да се целите, ако искате да бъдете успешен търговец с подобен тип стоки. А ако просто искате да си имате такива за своята колекция, няма проблем. Стига джобовете ви да са дълбоки и пълни с пачки стабилна валута.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (100 votes)
The following two tabs change content below.