Гастрит – типове и симптоми

Самият гастрит е патологично състояние на лигавицата на стомаха.Голям брой хора, които имат тежест в стомаха, не страдат от гастрит. Голям брой от болните не проявяват типичните за заболяването индикации. Гастритът бива остър и хроничен.

Остър гастрит – остро възпаление на стомашната лигавица, което може да е причинено от голям брой източници: употреба хладни или горещи питиета, силно подправени храни, прекомерно хранене, алкохолни питиета, хронична употреба на някои лекарства и др. Част от симптомите на острият гастрит биват: обложен език, сивкаво-белезникав на цвят; стомашни болки; тежест в горната част на корема; сухота в устата или обилно отделяне на слюнка

Хроничен гастрит – хронично възпаление на лигавицата на стомага с редуване на изостряне и подобряване. Може да се появи поради развитие на острия гастрит. Възможно е да бъде предизвикано от голям брой източници: различни храни, също като при острия гастрит, но при по-продължително приемане; съпътствуващи хронични и инфекциозни заболявания. Дели се на няколко вида: гигантски, повърхностен, ерозивен, атрофичен.
При ерозивният гастрит при болните се откриват следните белези: болка в горната част на корема, наподобяваща тази при язва. В някои случай има видими кръвотечение.

При атрофичният гастрит болните се оплакват от намаляване или липса на апетит, повишено слюноотделяне, неприятен вкус в устата, тежест и болки в горната част на корема при нахранване. Езикът придобива червеникав цвят и се изглажда. Заболелите слабеят.
Гигантският гастрит се среща рядко, като в по-голямата част от случаите се наблюдава при мъже. Страдащите се оплакват от болки в горната част на корема, в част от случаите повръщат стомашно съдържимо с кръв, или се наблюдава присъствие на кръв и в фекалиите, намален апетит, отслабват на тегло и се наблюдава анемия.

Повърхностният гастрит е типичен за хора на възраст под 50 години. Болните показват белези като често парене, оригване, тежест и подуване в горната част на корема. В много случаи изпитват болки на гладно и след нахранване.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (63 votes)
The following two tabs change content below.