Истината за „ядене за двама“ по време на бременност

Бременността е време за наддаване на тегло и желание за консумация на доста странни храни, но не бива да се чувствате свободни да консумирате каквото ви попадне пред очите, като се оправдавате със състоянието си. Отдавна този мит, че се храните „за двама“ остана в историята и все повече съвременни жени знаят, че единствено питателната храна може да донесе ползи на вас и на бебето ви.

Какво количество храна се счита за твърде много?

Постоянното преяждане и особено с нездравословни храни е най-големият враг по време на бременност. Големият скок в теглото е много опасен, тъй като това е първопричината за поява на гестационен диабет и високо кръвно налягане, а да не говорим за подуването на корема. Така, че бъдете внимателни с това, с което се храните… Бъдете сигурни, че бебето ви не може да изяде толкова храна, колкото един възрастен човек, на него са му нужни само още 300 допълнителни калории на ден.

Ръководство за хранителните вещества

Въглехидрати – добре е те да са в голямо количество, тъй като осигуряват енергия за вас и бебето ви. Добре е да се приемат богати на въглехидрати храни на всеки 3-4 часа.

Калций – препоръчителната дневна доза е 1200 – 1500 мг. Това ще гарантира, че вашето бебе ще има здрави зъби и кости. Приемайте достатъчно кисело и прясно мляко, както и други млечни продукти, така ще си набавите необходимото количество от това вещество.

Протеини – консумирането на 60 грама на ден е достатъчно. Добри източници са пилешките гърди, млякото и яйцата.

Фибри – яденето на храни богати на фибри може да помогне за намаляване на запека, който се причинява от повишеното ниво на хормони. Така се получава и риск от развитието на хемороиди, затова е добре да се консумират пълнозърнести храни и плодове.

Витамини – те също са много необходими. В тях се съдържат важни хранителни вещества, от които имате нужда и вие и бебето, особено желязо и фолиева киселина.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (93 votes)