Менопауза – болест или състояние?

Менопаузата е естествено продължение на живота на една жена и този период настъпва, когато яйчниците спират да произвеждат естроген и прогестерон. Това са двата основни хормона, които участват в репродуктивността на жената. Този период бележи края на менструалния цикъл. Обикновено менопаузата се появява между 40-50 годишна възраст, като макар и рядко, но при някои жени това се случва, когато са на възраст 30 години.

Менопаузата не е болест. Когато този период настъпи преди навършване на 40 години се нарича „ранна менопауза”. Това състояние засяга 15% от жените. Климактериума, което е другото наименование на менопауза е естествен процес на организма, който води до различни физически и психични промени. Жени в такъв период често изпитват тревожност, депресия, глад и разсеяност.

Причини за възникване на климактериума

Менопаузата причинява много биологични промени в организма. Една от тези промени е загубата на коса. Въпреки, че рядко се случва да се стигне до плешивост, често се наблюдава изтъняване на косата. Всичко това се дължи на хормоналния дисбаланс, който съпровожда този етап от живота на жената.

Симптоми на менопауза

Някои жени не изпитват признаци на менопауза, а други развиват тежки симптоми. Най-честите симптоми са: главоболие, чувствителност на гърдите, подуване на корема, горещи вълни, напрежение, нервност и др.

Лечение на менопауза

Тъй като менопаузата не е заболяване, не може да се говори за конкретно лечение. По-скоро това може да бъде облекчаване на симптомите и забавяне на процеса на менопауза. Хормоно заместителната терапия е доста често срещан метод, при който се използват малки дози естроген и прогестерон. Това се използва за облекчаване на горещите вълни и вагинална сухота. Естроген може да се приема орално, вагинално или в комбинация.

Менопаузата може да се случи по един от следните два начина – по естествен път или чрез медицинска намеса. Когато периода настъпи по естествен път, яйчниците постепенно забавят производството на яйцеклетки, което води до прекратяване на производството на естроген. Медицински индуцирана менопауза, настъпва след радикална операция представляваща отстраняване на яйчниците.

И при двата случая липсата на естроген предизвиква множество симптоми и произтичащите от това промени в организма на жената.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (102 votes)