Туристите в Гърция заплашени от липса на храна и гориво

Гърция напоследък е горещата точка на Европа. Нестабилната политическа и икономическа ситуация заплашват да изкарат страната от Еврозоната, както и да доведат до връщането на драхмата или въвеждане на паралелна валута, предполагаемо наречена гевро. По този повод, икономистът от Баркли д-р Брайън Кларк предупреждава имащите намерение да посетят държавата това лято, че намирането на храна и гориво може да бъде изключително трудно. Той сравнява ситуацията в съседката ни с колапса на аржентинските банки от края на миналия век.

Асоциацията на гръцката туристическа индустрия отговори, че за летния период не се очакват толкова много стачки и протести, тъй като предстоят парламентарни избори, а периодите преди и след тях винаги са спокойни. В изявлението се споменава, че в други европейски държави възможността за подобни събития е много по-голяма. За месеците април и май т.г. е имало много по-малко демонстрации, отколкото за същия период на 2011 г. Освен това, те се надяват, че световните експерти ще изчакат окончателното решение за съдбата на страната в ЕС преди да започнат да правят подобни коментари.

От асоциацията коментираха и факта, че обменът на валута в страната към момента е изключително изгоден за туристите, чиито държави не ползват валутата на съюза, каквато е например Великобритания. Гърция все още ползва еврото и е вързана към Европейската централна банка, което означава, че посетителите ще могат да извършат всякакъв вид транзакции, каквито и в друга членка.

Трябва да се има предвид факта, че дори Гърция да излезе от съюза, ще има период, в който и двата вида валути ще бъдат приемани на публични места, като барове, ресторанти, хотели и банки. Ако държавата излезе от ЕС, обаче, това наистина може да доведе до период на девалвация и изчезване на стоки от магазините, много подобен на този от началото на българския преход.

Различни туроператори също побързаха да коментират, че страната е изключително изгодна туристическа дестинация в момента, тъй като цените за пакетни екскурзии са паднали, а много от тях се предлагат на принципа 2 в 1. Т.е. плащането за една, гарантира и втора такава безплатно. Също така, значителен брой авиокомпании предлагат евтини самолетни билети до там в опит да привлекат повече клиенти.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (102 votes)
The following two tabs change content below.

Ivanov

Latest posts by Ivanov (see all)