Избор на климатик и монтаж

Бял климатик

Имам апартамент, в който няма отопление , реших че начин, с който мога да се отоплявам е на – с климатици. За климатици „шарп“ ми говориха доста, тъй като са от фирмата им са ми познати.

Потърсих още информация в Интернет и попаднах на 6-7 сайта за климатична техника. Свързах се с едната, но ми препоръчаха друга фирма климатици като „най-купувани“ до сега и на малко по-високи цени, от тези, които бях готова да заплатя .

Зададох въпрос кога мога да се консултирам на място, те ми казах минимум 6 дни, а монтаж на климатика могат да направят след около седмица. Свързах се с втората фирма – момичето беше изключително любезно и след като му казах, че търся климатик „Панасоник“ започна да ме разпитва, за да ме насочи по-добре.

Разпита ме с какво предназначение го купувам, каква е квадратурата на жилището, в което ще се монтира, с какво изложение е апартамента, старо или ново строителство е и има ли външна изолация. Казах и средствата, които бях си определила – 750. до 900лв. В края на разговора запитах за консултация по подробна – все пак имаше доста неща, които ме и момчето ми отговори, че колегите му могат да пристигнат на следващия ден.

На следващия ден дойдоха в нас – огледаха жилището, заедно определихме ъгъла за монтаж на климатика, като съобразиха посоката на въздушната струя и мястото на външното тяло – дали ще е по-високо или по-ниско от вътрешното. Освен това, ми предоставиха възможност да си избера между два модела климатици „Мидеа“ – единият беше на цена 650 лв, а другият – 850лв, както и разликите около тях – недостатъци. Избрах си модела климатик и тъй като исках 2 броя, техниците предложиха отстъпка от цените на поставяне. Другото което ми допадна е, че щяха да направят монтажа след 2 дни много фирми, с които се свързах ми дадоха срок до седмица, което ме затрудняваше допълнително, защото работя и не мога да отсъствам често.

Договорихме цените и след 2 дни отново пристигнаха, за да монтират климатиците. Първо извършиха монтажа на вътрешното тяло, направиха дупка в стената, през която да минават тръбите, след което монтираха и външното тяло. Изолираха тръбата и кабелите и ги скриха с декоративна лайсна, за да не се нарушава интериора на жилището, сложиха и гуми, които да отстранят вибрацията и шумът от функционирането на климатика. Момчетата действаха експедитивно за около 3 часа монтираха, изчистиха големите отпадъци от разбиването, което ми направи добро впечатление.

След монтажа ми направиха инструктаж за функциите на всяко копче от дистанционното, показаха ми как да почиствам филтрите. Казаха ми също кое е правилно и кое не за самия климатик как е по-добре да не го спирам и кога работи най-пестеливо на оптимален режим. Казаха и че веднъж годишно е нужно да се извършва профилактика от специалисти и да се наблюдава как функционират климатиците. През следващите четири години виках тази фирма за профилактика. Не предполагах, че на случайно попаднала ми обява в нета ще се отзоват много сериозни техници.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (61 votes)
The following two tabs change content below.