Как влияе стресът на паметта ни

Езикови курсове

Казват, че стресът е най-тежкото заболяване на нашият век и на практика е точно така, защото повечето болести у нас са на базата на нервна почва. Но знаете ли, че освен на физическото ни здраве стресът влияе пагубно и на психичното ни?!

Стресът може да доведе до намаляване на работоспособността на мозъчната дейност до повече от 50%. Дори е регистрирано пълно спиране на мозъчната дейност в шоково състояние.
Стресът действа като спирачка за мозъка, творческата енергия. Учените твърдят, че когато човек е под стрес вероятността да запаметява информация е минимална. За това новите педагогически методи, които се разработват в Европа и Америка са на базата на изключване на стреса колкото се може повече от учебния процес.

Най-новият метод навлязъл у нас се нарича сугестопедия и характерен със забавния си характер на преподаване. Новата информация се усвоява чрез игрова и асоциативна  педагогическа техника. Това е начина, по който мозъка възприема информацията неусетно и без стрес.

Обратно, всички видове изпити със строг характер познати ни до сега предизвикват стрес у ученика и блокират мозъчната му дейност, като по този начин ученика не успява да покаже пълният си потенциал. Тестовата форма на изпитване е по-леката формата, която не създава толкова вълни на стрес в учениците. Тази изпитна форма отскоро навлезе и  нас.

Обратното на стреса и блокирането на мозъчната дейност е нейната стимулация. Една от най-добрите стимулации на паметта в ранна детска възраст е четенето на книги. Те стимулират фантазията и мозъка, докато филмите дават готови завършени образи на съзнанието на детето и по никакъв начин не стимулират дейността му чрез въображението.

За хората в по-напреднала възраст се оказва много полезно изучаването на чужд език. Това дори е един от препоръчаните методи от лекарите и специалистите, който дава добри резултати при хора болни от атеросклероза, алцхаймер и други подобни. Езиковото обучение не излекува хората, но забавя въздействието на болестта или дори го спира. Не случайно в Европа пенсионерите се записват на езикови курсове. Това носи не само удоволствие, но и здрава и активна мозъчна дейност!

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (85 votes)