Кървавите диаманти


Какво представляват „кървавите диаманти”?

Конфликтните диаманти, които понякога се наричат кървави, са диаманти продавани от бунтовнически или терористични групи с цел да се финансират въоръжени конфликти и бунтове срещу законните правителства. През последните петнадесет години незаконната търговия на кървави диаманти е най-разпространена в Западна и Централна Африка, а сред най-засегнатите държави са Сиера Леоне, Ангола, Либерия, Демократична република Конго и Кот д’Ивоар. Във всяка една от тези страни гражданите са тероризирани и често убивани от групите, които контролират търговията с диаманти.Според правозащитните организации смъртните случаи са не по-малко от четири милиона.

Международно сътрудничество: Кимбърлийският процес

Международната диамантена индустрия иска да гарантира на потребителите, че диамантите, които купуват са проследени и неопетнени от кръвопролития. През 2000 г. южноафриканските страни, които могат законно да търгуват с диаманти, започват кампания за проследяване на произхода на всички необработени диаманти. В крайна сметка тази кампания води до създаването на схемата за сертифициране наречена Кимбърлийски процес, която обхваща усилията за премахване на търговията с конфликтни диаманти. Това споразумение включва десетки правителствени и неправителствени организации, представляващи всички страни, които са се съгласили да предотвратят търговията с диаманти, които се използват за финансиране на насилствени действия в Африка.

Днес, всички реномирани бижутери предоставят сертификат, който да докаже, че диамантите не са от конфликтни райони. Въпреки това, много страни все още не са ангажирани с програмата и трябва да вземат допълнителни мерки, за да елиминират или поне да сведат до минимум търговията с подобни диаманти.

Законните диаманти – политически и етични ползи

Има множество морални и политически причини да се избегне купуването на кървави диаманти. Диамантените общности в Сиера Леоне и Демократична република Конго в момента не се възползват от продажбата на диаманти. Подпомагането на тези правителства да изградят една законна система за търговия на диаманти ще допринесе за икономическия растеж на страните и по-добри условия на живот за гражданите им. Конфликтните диаманти, които нарушават този процес, водят до насилие и потискане на основни човешки права и свободи.

Кървавите диаманти символизират омраза и терор. Избягвайте закупуването на подобни скъпоценни камъни, за да сте сигурни, че постъпвате етично и помагате на много хора.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (47 votes)
The following two tabs change content below.

Latest posts by Васил Георгиев (see all)