Колко заразен е хепатит С?

Хепатит С е заразно заболяване, при което вирусът се предава от човек на човек чрез кръвта. Когато дадено лице получи кръв при кръвопреливане от заразен с хепатит С донор, то със сигурност също ще се зарази.

След 1992 година, вероятността да получите хепатит при кръвопреливане е почти нулева, тъй като кръвта вече се изследва за различни вируси и чак тогава тя се допуска до кръвните банки. Въпреки това, здравните работници и лаборантите са подложени на риск и затова те задължително се имунизират.

В студията за пиърсинг и татуировки също има вероятност от заразяване, ако иглите, инструментите и машините, които се използват не са идеално почистени. Именно затова днес в повечето от тях се използват игли за еднократна употреба. Споделянето на лични вещи като самобръсначки, четки за зъби и други с лице, което е носител на вируса на хепатит С също може да доведе до заразяване.

Много хора смятат, че могат да се заразят с вируса на хепатит при полов контакт със заразен партньор, но това е вярно само до някъде. Наблюдавано е, че единствено хората с безразборни полови контакти с множество партньори са склонни да бъдат заразени с хепатит С. Моногамните двойки могат да си предадат вируса само в незначителен брой от случаите.

Възможно е майка да предаде вирус на новороденото си бебе, но това се случва само в 5% от случаите. Вирусът много рядко или почти никога не може да се предаде при прегръдки, целувки, докосване, кашлица, споделяне на прибори и други.

Колко време е заразен хепатит С?

Когато човек се зарази с този вирус, той може да започне да го предава дори преди да се получат някакви симптоми, което означава че той може да не знае, че е заразен. Понякога, вирусът може да остане в тялото дори цял живот. Лица, които са имали хепатит С трябва да избягват кръводаряване, дори и след като са се възстановили напълно, за да се избегне разпространението на болестта.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (89 votes)