Симптомите при инфаркт на миокарда при мъжете и жените.

Няма голяма разлика между симптомите на инфаркт при мъжете и жените, с изключение на това, че при жените по-често се срещат някои допълнителни симптоми, които не са присъщи за другия пол. Поради недостатъчна информираност, при жените със сърдечни заболявания има 50% по-голяма вероятност от смърт отколкото при мъжете. Много изследвания показват, че симптомите за инфаркт при жените не са толкова предсказуеми отколкото при мъжете.

По-долу са описани някои от честите симптоми на инфаркт. Те са известни още като класически симптоми, тъй като се срещат при повечето пациенти със сърдечна атака:

Дискомфорт в гърдите: Това е един от основните симптоми на сърдечен удар. Почти 95% от страдащите от това заболяване, изпитват силна болка и натиск в гърдите. Тази болка може да продължи няколко минути.

Обилно изпотяване: Много хора, в състояние на пред инфаркт, усещат изпотяване, което е придружено със студена пот.

Болки в горната част на тялото: В някои случаи, болката в гърдите се разпространява към други части на тялото, ръцете, раменете, шията, тила и челюстта.

Недостиг на въздух: Много от пациентите изпитват недостиг на въздух, преди и по време на сърдечния пристъп. Може да се усети болка в гърдите при опит за вдишване на по-голямо количество кислород.

Други симптоми, които също са характерни за миокардния инфаркт са: тревожност, замайване, загуба на енергия, болки в стомаха, гадене, повръщане и др. Има и други симптоми, които са по-характерни за жените като: необичайна умора, нарушения в съня, нарушено храносмилане и др.

 

Има известния различия в симптомите на сърдечна атака при мъжете и жените, но това което е едно и също за всички е, че трябва да се грижите добре за сърцето си и цялостното здраве на  организма. Ако забележите някои от симптомите характерни за сърдечен удар, трябва незабавно да потърсите медицинска помощ. Ранното откриване на признаците на инфаркт може да ви спаси от фатални последствия, като всяка секунда е важна, когато става въпрос за инфаркт на миокарда.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (71 votes)