Опънати тавани

В последно време в България все по-често се използва нова алтернатива при оформянето на таваните – т.нар. опънати тавани. Тъй като този продукт е нов, цената му е доста висока, но все повече фирми предлагат опънати тавани и при увеличаване на конкуренцията можем да очакваме спад на цените.

Използваните материали и техниката на поставяне са почти еднакви при всички фирми и производители, така че цената е водеща при избор на фирма. Важно при монтажа да следите за качеството на закрепване на конструкцията, както и на допълнителните елементи, като вентилация и осветление, които се монтират по стените и основния таван.

Опънатият таван има две основни части: платно и опорно-крепежна конструкция, която се закрепя към стената. Имайте предвид, че стените на помещението трябва да са гладки, без дефекти и вдлъбнатини, защото в противен случай ще естетическия вид на стаята няма да бъде добър. Това не важи за основния таван, тъй като опънатото платно скрива всички дефекти и недостатъци.
Платната на опънатия таван се правят от два вида материал: полиестер и PVC (поливинилхлорид). Полиестерното платно достига широчина до 5 метра, което е голямо предимство, тъй като позволява използването на едно платно за покриване на жилищни помещения. Недостатък на този вид платна е, че не могат да се боядисват преди монтажа им. Техният производствен цвят е бял и платната могат да се боядисват едва след като са прикрепени. Друг сериозен недостатък на полиестерните платна е, че не издържат температури над 30?С- 40?С.

Като дебелина и тежест, PVC платната наподобяват полиестерните. Едно от предимствата им е, че издържат на ниски и високи температури: от -40?С до 60?С. При излагане на по-високи температури PVC платното може да се деформира, но след охлаждане то отново се опъва.

Ширината на PVC платната е около 2,20 метра, което налага прилепването им едно към друго. Това спояване на отделните платна се прави във фабрични условия, като след него се образува почти незабележим ръб.

Този вид платна се предлагат в богата цветова гама и различни ефекти: огледални, гланцирани, матови, с различни текстури и т.н. Те могат да се използват за всякакви жилищни пространства.
Поставянето на опънатия таван не е трудоемко и не изисква много време. Имайте предвид обаче, че времето за подготвянето на помещението е различно и зависими от неговото състояние, като както вече беше спомената, стените трябва да са идеално гладки и без дефекти. Самият монтаж на опънатия таван отнема около ден. Ако помещението е по-голяма, има по-голяма вероятност платното да провисне в средата. Това провисване е абсолютно допустимо, но е препоръчително да се информирате за него при поръчка на опънат таван.

Осветлението в опънатите тавани трябва да отговаря на определени изисквания. Добре е да се използват халогенни и луминисцентни лампи с максимална мощност от 50W. Препоръчва се да се не използват лампи с нажежаема жичка.

Животът на опънатите тавани е сравнително дълъг. При нормална експлоатация той достига 30-40 години. Често гаранцията за запазване на цвета, провисването и здравината на крепежната конструкция е 10 години.

Опънатите тавани имат редица предимства в сравнение с другите видове окачени тавани:

– Те са влагоустойчиви. Според производителите при този вид тавани не се образува конденз и при наводнение те могат да съберат голямо количество вода.
– Монтират се бързо и сравнително лесно, като няма голямо количество отпадъци или прах.
– Имат топло- и шумоизолиращи свойства. Възможно е за основния таван да се закрепи топлоизолация.
– Опънатите тавани не отделят вредни вещества.
– Те са пожаробезопасни.
– Не изискват специални грижи, почистват се с влажна кърпа, като е възможна употребата и на почистващ препарат.
– Опънатите тавани се характеризират със завидна здравина.
– Използването им позволява прикриването на дефекти или инженерно и комуникационно оборудване.
– Предлагат разнообразни възможности за интериорни решения и дизайн, като на практика с опънат таван може да се изпълни всяка ваша идея за декорация.

Опънатите тавани са нов и иновативен вариант, който може да се използват във всякакви жилищни помещения, за да създадат лукс и елегантност.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (41 votes)
The following two tabs change content below.
eSale.bg е рекламна агенция, изградена от професионалисти в областта на интернет маркетинга, PR и рекламата и като такава тя приветства всеки един нов рекламодател, търговец, афилиейт или уебмастър. Успехът на компанията е изцяло обвързан с успеха на нейните партньори и клиенти.