Добър начин да се отървем от неприятните миризми в дома


Миризма на цигари

Миризмата на цигарен дим е неприятна и задушлива. За нейното намаляване или отстраняване има няколко начина:

  • Като в стаята се закачат мокри кърпи. Така те ще абсорбират миризмата.
  • Като в стаята запалим повече свещи. По желание те могат да бъдат с мирис на плодове, ванилия, шоколад и други.
  • Ароматните пръчици също биха освежили и ароматизирали въздуха, така приятно, както и свещите.
  • В ъглите на стаята се сложат чашки пълни с оцет.
  • След проветряване, се поставя в чинийка памук, намокрен с оцет. Слага се (на високо) върху гардероб или шкаф за около едно денонощие.

Миризми при готвене

Миризмата по време на готвене ни се струва апетитна, но след това става неприятна. За да я премахнете можете да изберете един от следните начини:
Сложете в съд (малка тенджера) 50 мл оцет в 300 мл вода и оставете да заври – Оцетът има свойството да неутрализира миризмата.

За да не прониква миризма от кухнята на манджа, то оставете да се изпари малко амоняк.

Миризми на домашни любимци

Колкото и да ги обичаме тези сладури, понякога те правят бели. Ако се случи да се изпуснат върху килима, не си мислете, че единственото решение е да купите нов или да се изхарчите за професионално почистване, за да се отървете от неприятната миризма.

Просто сипете върху петното бакпулвер и го оставете килима така за една нощ. На следващия ден оберете с прахосмукачка. Ако се наложи, повторете процедурата няколко пъти, докато миризмата изчезне.

Почистване на кошчето за боклук

Макар и да ви изглежда чисто, добре е периодично да го почиствате с разтвор от 5 литра вода, 50 – 60 мл белина и няколко капки препарат за миене на съдове.

Изтъркайте кошчето с гъба или четка, изплакнете обилно с вода и оставете да изсъхне.

Освежаване на банята

За да освежите въздуха в банята, сложете в купа или друг малък съд билки и сушени плодове. Ако имате, по желание може да капнете малко етерично масло.

Оставете съдът да престои няколко часа в банята при затворена врата.
След това банята ви ще ухае приятно още дълго време. За да поддържате приятния аромат и за напред, прилагайте този начин през определен интервал от време.

Миризма в хладилника / фризера

Ако в хладилника ви се появи неприятна миризма, може да се справите с нея по някой от следните начини:

Сложете по рафтовете в хладилника, наредени, филии черен хляб. Оставете ги да престоят около денонощие, след което миризмата ще изчезне.

Купете от магазин за домашни любимци малко фин активен въглен. Сипете го в плитка чинийка и го оставете да престои в хладилника / фризера около 8 часа. Той е безвреден и ще абсорбира неприятната миризма. След като минат тези 8 часа, ще трябва да бъде активиран отново, като за целта се слага в умерено загрята фурна за около 20 минути. След това може да се използва отново.

В случай, че не разполагате с въглен, ще ви свърши почти толкова добра работа и чист пясък за котешка тоалетна, или прясно смляно (неизползвано) кафе.

Миризма в шкафовете

Избършете стените и рафтовете на шкафа с памучна кърпа, напоена с разтвор от 1 лъжица вода и 1 щипка калиев перманганат или от 1 част вода и 2 части оцет. Оставете вратите отворени за 30 минути.

Добър резултат има поставяне на мляно кафе в ъглите на шкафа.

В случай, че имате празни шишенца от парфюм, не ги изхвърляйте, а ги сложете в шкафа между дрехите. Така те ще придобият свеж аромат.

Миризма на блажна боя след ремонт

Тази неприятна миризма може да бъде премахната в рамките на няколко дни. За целта поставете в ъглите на стаите буркани със солен разтвор от вода и сол в съотношение 2 : 1.

Повече съвети за почистване можете да получите на нашия блог.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (62 votes)
The following two tabs change content below.
eSale.bg е рекламна агенция, изградена от професионалисти в областта на интернет маркетинга, PR и рекламата и като такава тя приветства всеки един нов рекламодател, търговец, афилиейт или уебмастър. Успехът на компанията е изцяло обвързан с успеха на нейните партньори и клиенти.