Остеопороза – фактори и лечение на заболяването

Остеопороза е състояние, което се характеризира със загуба на костна плътност, което води до слабост и чупливост на костите. Костта е жива тъкан и може да се увреди както всички други тъкани в човешкия организъм. С напредване на възрастта и в следствие на намаленото количество на важните за костите витамини и минерали, в тях се образуват малки шупли.

Костите са изградени от вещества като колаген, калций и протеини и техния дефицит води до появата на остеопороза. Най-засегнатите части са бедрената кост, гръбнака и китките. Въпреки, че всички скелетни кости са уязвими, не всички са свързани с появата на фрактури.

Симптомите на остеопороза не се забелязват, освен ако не се появят счупвания и наранявания на костите. Лечението на това заболяване е дълъг процес и това може да доведе до фрактури на редица други кости. Остеопорозата не може да се излекува напълно, но може да се предотврати и процеса да бъде контролиран. Превенцията ще помогне за увеличаване на костната плътност.

Лечение на остеопороза

–          Хормонална терапия – помага да се предотврати загуба на костна плътност. Това се прилага при жени след менопауза. Предписват се лекарства на базата на естрогени. Прогестеронът също се прилага в комбинация с естроген. Този вид терапия не причинява странични ефекти.

–          Лечение с Евиста –  това лекарство принадлежи към групата на селективни естроген-рецепторни модулатори. То има подобни лечебни свойства като лечение с естроген.

–          Лечение с бифосфонати – тази група лекарства помагат за увеличаване на костната плътност на гръбначния стълб и бедрото и намаляват риска от фрактури.

–          Лечение с терипаратид – това лекарство има подобни свойства на паратхормона и се използва за лечение на остеопороза както при жени след менопауза, така и при мъжете. За разлика от други терапии, които предотвратяват загубата на костна маса, това лекарство стимулира растежа на нова костна тъкан.

–          Лечение с калцитонин – този хормон се произвежда от щитовидната жлеза и помага за намаляване на загубата на костна тъкан. Прилага се чрез инжекция или спрей за нос.

FacebookTwitterLinkedIn
4.5/5 - (31 votes)