Рак на простатата – превенция и лечение

Рак на простатата е заболяване, което се характеризира с появата и размножаването на злокачествени ракови клетки в простатната жлеза, която се намира точно под пикочния мехур и е с големината на орех.

По-често рака на простатата се развива при мъжете над 65 годишна възраст. Това е втората най-честа срещана ракова болест при мъжете след рак на кожата. Симптомите обикновено не се появяват, докато ракът не се е разпространил извън простатата. Ето защо е жизнено важно да се правят профилактични прегледи особено при мъжете след навършване на 50 годишна възраст.

Тъй като рак на простатата има тенденцията да се развива много бавно и отнема години да се разпространи, незабавното и агресивно лечение не се препоръчва при по-възрастните мъже. За такива пациенти с диагноза рак на простатата може да се приложи така наречената стратегия „зорко чакане”. Това включва редовни прегледи и кръвни тестове, но лечението се извършва само ако има доказателство, което да покаже, че тумора расте.

Конкретния план на лечение зависи от редица фактори: възрастта на пациента, характеристики на раковите клетки, размера на тумора, дали рака се е разпространил към други части на организма, както и риска от усложнения. Ракът на простатата може да бъде излекуван чрез премахване на простатната жлеза, преди ракът да се е разпространил. Лечението не е лесно, когато ракът се е разпространил извън простатата. Съществуват освен традиционната медицина и други алтернативни варианти като хомеопатични лечения за рак на простата. В някои случаи обаче ракът никога не се разпространява и като цяло прогнозите са добри, когато заболяването е открито в ранен етап.

Превенция на рак на простатата

Мъжете над 50 годишна възраст трябва да се подлагат на редовни ректални прегледи и измерване на PSA за ранното откриване и лечение на заболяването. Мъжете с висок риск, трябва да започнат профилактичните прегледи още на 40-45 годишна възраст. При много редки случаи, когато рака се е разпространил, хирургичното отстраняване на тестисите или хормонална терапия, която включва вливане на вещества, които блокират функцията на мъжките полови хормони, може да забави растежа на рака на простатата и по този начин да минимизира или задържи по-нататъшното разпространение.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (90 votes)