Сърдечна аритмия при децата

Сърдечна аритмия е състояние, при което има промяна в сърдечната честота. Ударите на сърцето са или учестени или забавени или непоследователни, което е причина за безпокойство.

Когато това състояние се появява при децата като сърдечна аритмия, може да предизвика много паника и стрес за родителите, поради различните симптоми като световъртеж, слабост, умора и др.

Причини за сърдечна аритмия при децата

Съществуват няколко вида сърдечна аритмия при децата. Когато има съмнения, че сърцето на детето бие ускорено или прекалено бавно и нередовно, трябва да се извърши медицински преглед за поставяне на точна диагноза и да се определи, каква е причината за това състояние. Ето някои от причините, които могат да предизвикат сърдечна аритмия:

–          Вроден дефект – причините при сърдечна аритмия могат да бъдат много и да зависят от няколко фактора. Един от основните фактори е, че тя може да е едно изначално състояние, и детето може да е родено с нея.

–          Сърдечни заболявания – съществуват няколко вида сърдечни заболявания, които могат да доведат до аритмия. Някои заболявания водят до възпаление и дразнене на сърцето, причинявайки по този начин неравномерна сърдечна дейност.

–          Други фактори – химически дисбаланс в кръвта, инфекции, сърдечни операции, травми на гръдния кош, странични ефекти от медикаменти, също може да доведе до развитието на сърдечна аритмия.

Симптоми на сърдечна аритмия

Ето най-често срещаните симптоми, които характеризират наличието на сърдечна аритмия:

  • Болка в гърдите;
  • Затруднено дишане;
  • Трептене в гърдите;
  • Виене на свят;
  • Сърцебиене;
  • Усещане за слабост и умора;
  • Бледост на кожата;
  • Постоянно и прекомерно изпотяване;

Тези симптоми са обичайни, но се проявяват различно при отделните индивиди. За някои това може да бъде много тежко състояние, за някои не толкова.

Лечение на сърдечна аритмия при децата

Съществуват различни методи за лечение на сърдечна аритмия. В зависимост от вида на аритмията, лекарят ще препоръча вида на лекарствата, които трябва да се приемат. Съществуват няколко вида медикаменти, които се използват специално за лечение на това състояние. Ето защо при появата на някои от симптомите е необходимо да се консултирате с лекар за поставяне на диагноза и започване на лечение.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (103 votes)