Остеопороза – описание на заболяването

Какво представлява остеопорозата?

Съществуват много определения, които се отнасят за остеопорозата, но най-добрия начин да се опише заболяването е следното:

Остеопорозата е състояние, което възниква в резултат на дисбаланс между отлагането и усвояването на калций и други минерали и протеини като в резултат на това костите отслабват и стават чупливи. Костите на здравия човек са винаги в процес на подновяване. Заболяването е най-често разпространено при жените и то особено след менопауза.

Рисковите фактори, които увеличават вероятността от развитие на остеопороза включват: възраст, пол, раса, структура на скелета, начин на живот, диета и настъпване на менопауза. Поради разликата в хормоналната система, остеопорозата поразява по-често жените отколкото мъжете. Мъжете губят около 20-30% костна плътност по време на стареене, докато при жените този процент е между 30% и 50%.

Заболяването се развива по-често при кавказките и азиатски жени, поради по слабата им скелетна структура. Хората, които пушат и  употребяват големи количества алкохол увеличават шансовете си за развитие на остеопороза. Ако една жена е в менопауза, дори ако този процес настъпва поради операция, наследствено заболяване или тежки физически упражнения, тя е застрашена от появата на тази болест. Също така нисък прием на калций е предпоставка за остеопороза.

Често първите признаци на остеопороза са появата на фрактура. Костта се чупи при условия, които ако сте в добро здравословно състояние не биха причинили такава травма. Например при кихане или кашляне. Може при навеждане да изпитате силна болка в гърба поради фрактура. Поради тези причини остеопорозата е посочена като тихата болест, тъй като тя се развива без видими симптоми. Симптомите на остеопороза обикновено стават по-забележими след 65 годишна възраст.

Друг признак на заболяването е изкривяване на гръбначния стълб, което води до появата на гърбица. Другия и най-сигурен начин да се установи наличие на остеопороза е чрез теста за изследване на костна плътност. Този тест се препоръчва да се направи в средна възраст. Тъй като все повече хора страдат от това заболяване е необходимо да се правят профилактични прегледи за да се гарантира, че няма развитие на остеопороза.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (35 votes)