Тунингът като начин да персонализираме автомобила си

Има два вида автомобилисти – любители на тунинга и негови крайни отрицатели. Според хейтърите тунингът е глупава намеса в конструкцията и външния вид на автомобила. Те се доверяват на професионалното отношение на производителите на автомобили и отричат възможността да се допълни функционалността на автомобила, както и да се видоизмени дизайнът му.

Любителите на качествения тунинг обаче знаят, че той не е само с естетическа, но и с функционална цел и може да превърне един базов модел в уникален.

Най-популярен елемент от тунинга е тонирането на стъклата. Въпреки законовата забрана за потъмняване на стъклата на автомобила, много от собствениците на луксозни коли използват допълнително UV покритие за стъклата. Качественото фолио понижава общата температура в купето на автомобила през лятото и предпазва от избеляване тапицерията. Като екстравагантна екстра към този тип тунинг се предлага и тониране на фаровете. В този случай функционалността е сведена до нула.

Задният спойлер придава агресивност и спортен вид на автомобила. Но заедно с това повишава устойчивостта му при скорост над 100 км. в час. Всички допълнителни части по каросерията могат да бъдат оцветени в общата тоналност на автомобила, но могат да имат и собствен, контрастен цвят, което, макар и неестетично, придава индивидуалност и автомобилът става лесно разпознаваем и по-лесен за идентификация при кражба.

Казват, че красотата на колелата е половината от красотата на целия автомобил. Хромираните титанови дискове и нископрофилните шини придават солидност на автомобила. За спортните модели е по-добре да се увеличи ширината на дисковете и шините. Освен, че е по-красиво, това подобрява устойчивостта на автомобила при висока скорост.

Решетката на радиатора също подлежи на преоформяне. Стандартната може да бъде заменена с лека мрежа, върху която се закрепя идентификационното лого на автомобилната марка.

Тунингът на фаровете е външен и вътрешен. Формата на фаровете може да бъде променена с поставяне на пластмасова защитна планка с рисунка върху нея. А отвътре стандартните лампи могат да бъдат заменени с ксенонови или халогенни. Особена пикантност придават светодиодите, монтирани в задните осветителни тела.

Естествено, качественият тунинг не може да мине без допълнителни сенници с характерни рисунки или оцветяване.

Всичко това спада към външния тунинг на автомобила. Има голям избор от авточасти, които могат да допълнят миханичния или електронния статус на Вашия автомобил, но за тях е нужна намесата на опитни специалисти, които могат да намерят най-правилното решение за конкретната марка автомобили.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (81 votes)
The following two tabs change content below.
Ангел Евтимов а.к.а. thunder_go