Рискови фактори за получаване на инфекция от гъбички

Ако някога сте имали микоза или гнойна инфекция, то вина за това имат гъбичките. Много хора смятат, че те са растения, но това не е вярно. Гъбите са отделно царство, което не се причислява нито към растенията, нито към животните. Те живеят във въздуха, в почвата, върху растенията, във водата, а също така и в човешкото тяло.

Само около половината гъбички са вредни. Някой от тях се размножават чрез спори във въздуха и ако бъдат вдишани или попаднат върху кожата те могат да предизвикат инфекция. Това е по-вероятно да се случи, ако имате отслабена имунна система или вземате антибиотици от дълго време.

Симптомите на гъбична инфекция, която засяга половите органи са:

 • Бяло течение
 • Дразнене
 • Сърбеж
 • Чувство на парене при уриниране

Симптоми при трихофития:

 • Образуване на червени и сърбящи пръстени в областта на скалпа
 • Загуба на коса в засегнатата зона

Рискови фактори за появата на гъбични инфекции


Не всички фактори биха довели до развитието на възпаление, но те повишават риска от получаването на проблеми. Тези фактори са:

 1. Малките деца и старите хора са по-податливи на въздействието на гъбичките
 2. Ароматизирани тампони
 3. Диабет
 4. Отслабена имунна система в резултат от болести като СПИН или лечение със стероидни лекарства или химиотерапия
 5. Използването на силни антибиотици за продължителен период от време
 6. Носенето на плътно прилепнали бельо, дънки или други панталони от страна на жените.

Гъбичните инфекции са много разпространени и могат да доведат до сериозни последици ако не се проведе правилното им лечение. Съществуват доста лекарства за борбата с проблема, а също така и някой хомеопатични средства и билки.

Ако страдате от някакви чернодробни и бъбречни заболявания трябва да предупредите лекуващият си лекар за да може той да прецени какви точно лекарства да използва при третирането на гъбичките. Това се отнася и за бременните жени или кърмачките, които трябва да помислят и за здравето на плода или на бебето. Предписаните дози от дадено лекарство не бива да се превишават или да се вземат по-малки дози, а трябва да се спазва точното количество предписано от лекаря. Пазете тези лекарства далеч от обсега на вашите деца и домашни любимци.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (74 votes)