Сексуални проблеми при жените и начини за справянето с тях

Внимание: Статията е с образователен характер и може да съдържа текстове неподходящи за лица под 18 години!

Сексуалният цикъл при жените преминава през етапа, известни като възбуда, плато, оргазъм и отпускане. Ако възникне проблем при която и да е от тези фази това води до невъзможност за изпитване на удоволствие от половият акт от страна на единият или на двамата партньори. При жените често се срещат сексуални проблеми, които обаче в повечето случаи са лечими. Затова е добре при получаване на такъв тип неразположение да се говори с партньора и с лекар.

Сексуалните проблеми при жените могат да се дължат на два вида фактори, които имат физически и психологически характер. Физическите причини могат да бъдат менопауза, хормонален дисбаланс в организма, заболявания като чернодробна и бъбречна недостатъчност, сърдечни заболявания, алкохолизъм, диабет, злоупотреба с наркотици и тютюнопушене. Към психологическите се причисляват стрес, тревожност, уплаха, депресия, проблеми във връзката, чувство за вина и други. Всеки един от горе-споменатите фактори могат да доведат до сексуални проблеми при жените и това да подтисне тяхното желание, което води след себе си липса на оргазъм, болки при извършването на половият акт и други. Също така има лекарства, които като страничен ефект могат да доведат временно до това състояние. Болките при полов акт могат да са в резултат на киста, лошо смазване, хирургически интервенции, вагинит или полово предавани болести.

Стъпките, които трябва да бъдат предприети за решаване на сексуалните проблеми при жените са както следва:

  1. Стимулиране – промяната на обичайната рутина в сексуалният живот на партньорите с опитване на нови техники, любовна игра, използване на стимулиращи материали и лубриканти може да се помогне за лечението на проблемите.

  2. Образование – една жена може да преодолее страховете и фобиите си относно воденето на полов живот с получаване на достатъчно информация по отношение на човешката анатомия и сексуалното поведение.

  3. Комуникация – разговорите между партньорите са изключително важни. Също така можете да правите заедно неща като масажи, вземане на вана, романтични разходки и други, могат да помогнат за засилване на връзката ви, което да доведе до справяне със сексуалните ви проблеми.

  4. Намаляване на болката – използването на вагинални лубриканти или вземането на горещ душ преди правенето на любов може да помогне за намаляване на болката.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (96 votes)