Симптоми и признаци на диабет

Захарен диабет или просто диабет е заболяване, характеризиращо се с високо ниво на кръвна захар, т.е. хипергликемия. Инсулина е хормон, който се секретира от панкреаса и контролира захарния метаболизъм в тялото. Високото ниво на кръвна захар се дължи или на по-малкото производство на инсулин, или на това, че тялото е резистентно към инсулина, а понякога може да се дължи и на двете причини.

Има три вида диабет: тип 1, тип 2 и гестационен диабет. Заболяване от Диабет тип 1, се дължи на намаленото производство на инсулин в организма, а заболяване от Диабет тип 2 се дължи на недоброто използване на инсулина от организма. Гестационния диабет се наблюдава при бременни жени, по всяко време на протичане на бременността. Основните фактори за отключване на това заболяване са наследствени или влиянието на околната среда.

Обикновено първите симптоми на захарен диабет не са чак толкова сериозни. В повечето случаи те остават не диагностицирани. За всеки вид диабет те са различни.

Често уриниране: тъй като нивото на захар в кръвта се увеличава повече от нормално, филтрирането и абсорбирането от бъбреците е непълно. По този начин филтрираната течност, която се отделя по-късно като урина, съдържа определено количество захар. Тази захар увеличава осмотичното налягане и пречи на абсорбцията на вода чрез бъбреците, което води до често уриниране.

Повишено чувство за жажда: поради честото уриниране, тялото губи прекомерно количество течност. То се опитва да компенсира тази загуба и да балансира нивото на кръвната захар от консумацията на повече вода.

Повишен апетит: за да намали нивото на кръвната захар, организма започва да секретира повече инсулин. Една от важните функции на инсулина е, че той стимулира чувството на глад.

Загуба на тегло: дължи се на прекомерната загуба на захар и течности. В допълнение, захарта от преработената храна не достига до клетките на организма. Пациент страдащ от диабет тип 1, губи тегло много по-бързо отколкото пациенти  с други видове диабет.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (85 votes)