Слънчеви колектори – енергийни източници от бъдещето

Всички живи същества и най-вече хората са най-големите консуматори на земята. Точно заради това е от първа необходимост да се намери алтернативен източник на енергия, тъй като скоростта, с която се използват не възобновяемите ресурси рано или късно ще доведе то тяхното изчерпване.

Най-доброто решение от гледна точка на икономичност и неизчерпаемост е употребата на слънчевата енергия. Както казахме слънцето е източник на възобновима и екологична енергия, която в близко бъдеще е възможно най-добрия възможен заместител на вредните изкопаеми горива. Посредством вакуумните слънчеви колектори, няма да бъде нужно да се използват толкова много досегашните източници на енергия, а и ще се намали замърсяването на околната среда.

Какво представлява слънчевата енергия?

Това е слънчевата радиация, която под формата на лъчи достига до земята излъчвайки светлина и топлина. Благодарение на модерните технологии и на слънчевите колектори, които улавят тази лъчи и ги трансформират в топлина, вие ще разполагате целодневно и целогодишно с гореща вода, за която няма да се налага да заплатите нито лев. Запомнете, че винаги е по-добре соларните панели да бъдат с южно изложение, така че да бъдат най-дълго и директно огрявани от слънчевата светлина.

Ако се чудите защо вакуумните колектори с термосифон или Heat Pipe тръба се нуждаят от пряка слънчева светлина, то отговора е защото без нея тяхната ефективност ще намалее. Точно поради тази причина е задължително дори да ги монтирате на място, където няма да бъдат засенчвани от дървета или други сгради, които са в близост до вашия дом.

Най-доброто място за инсталация на слънчеви колектори с Heat Pipe тръба или с термосифон е на покрива на сградата, в която живеете. Там те ще могат да абсорбират максимално количество слънчева енергия, която да преобразуват в топлинна енергия.

Със сигурност много хора си задават въпроса „Работят ли тези слънчеви колектори в облачно време, когато слънцето е скрито?“. В интерес на истината тези системи функционират дори тогава, макар и значително по-слабо, но работят. Смело можем да кажем, че слънцето и слънчевите колектори са новото алтернативно енергийно бъдеще пред човечеството.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (96 votes)