Как да изберете възглавница за здравословен сън

Няма по-добро начало на деня от това да се събудиш свеж и отпочинал. Това зависи както от удобното легло на което спиш, така и от комфорта на възглавницата.

Възглавницата може не само да повлияе на качеството на съня ни, но също така и на здравословната ни почивка като цяло. Спането на неудобни възглавници често причинява  главоболие  от неудобната позиция на главата, болки в шията, рамото и изтръпване на ръката и др. Добрата възглавница трябва да дава сигурна опора на главата и врата.
Когато избирате възглавница трябва да се съобразите с няколко фактора: поза в която предпочитате да спите, форма на възглавницата, пълнеж и здравословни проблеми.

Няколко съвета, как да изберете възглавница според  стила ви на спане:

•    Ако спите по гръб се нуждаете от възглавница с удобна извивка, която поддържа главата, шията и раменете в ортопедична позиция.

•    Ако спите на една страна, в такъв случай се нуждаете от по-твърда анатомична  възглавница, която ще поддържа в правилна позиция главата, врата и раменете ви.

•    Ако спите предимно по корем, то тогава потърсете много тънка, почти плоска възглавница, която позволява гръбнакът ви да е разположен в естествената си позиция.

•    Ако често сменяте позицията на тялото по време на сън, трябва да изберете средно мека възглавница с пълнеж, който се адаптира напълно спрямо тялото.
На пазара се предлагат различни видове възглавници според материалите, от които са направени. Най-известните и дълго използвани през годините са възглавниците от пух. Те обаче не са подходящи за хора с алергии и изискват честа смяна, заради натрупването в тях на прах, акари, плесени и други.

Възглавниците с мемори пяна са изработени от високо-еластична пяна, с висока плътност и чувствителен материал, който реагира на топлината на тялото. Те са хипоалергенни, не задържат бактерии и акари, облекчават болки в шията, както и са идеални за хора, които често променят позицията на тялото си по време на сън.

Латексовите възглавници поддържат главата в правилна позиция във всички позиции на спане. Латекс е естествено извлечени от зрели каучукови дървета и е хипоалергенен.

Живота на една възглавница е  обикновено от 2 до 4 години, така че не забравяйте да я подменяте с нова.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (79 votes)
The following two tabs change content below.