Варианти за реализация на младите хора

регистрация на фирма

През последните години се е увеличил многократно броят на висшистите в България. Все повече българи решават и успяват да завършат своето висше образование. Дали това е резултат от желанието на хора да са по-образовани и е символ на стремежът им към професионална реализация или просто действат на принципа „учи за да не работиш” толкова популярен в миналото, никой не знае. Факт е обаче, че в никоя държава не е нормално хората с висше образование да са толкова висок процент от населението. В голяма степен това се дължи на слабата ни образователна система.

В крайна сметка се получи ефектът като при социалните слоеве на населението – почти няма средна класа, само бедни и богати. Така е и от гледна точка на образованието – изключително неграмотни и висшисти. Оставяйки този малко възмутителен факт, нека погледнем какви са вариантите за професионално развитие на днешната младеж.

Започване работа по специалността в голяма фирма

Една част от младежите следват за висше образование за да могат да се реализират в някоя голяма фирма, в която да израснат и да получават добро финансово възнаграждение. То ще им даде сигурност и спокоен живот – основното, към което се стремят. Това е и основната причина за текущото ниво на висока безработица сред младите българи.

Завършили висше образование, те очакват да започнат добра работа в голяма компания срещу високо заплащане. Тук явно разбиранията им се разминават с логиката, защото никой не плаща високи заплати на неопитни деца, току що излезли от университета. Поне не и в България. За да получат високо възнаграждение, те трябва да се докажат като добри специалисти и ценни кадри за компанията. Начинание, в което не всеки успява, и накрая свършва с регистрация в бюрото по труда.

Бягство на запад в търсене на професионална реализация

Това е практика станала толкова популярна през последните години, че дори политиците я използват в предизборните си кампании. „Ще задържим квалифицираните кадри в България” казват те, но как ще го направят при положение, че тук заплатите са в пъти по-ниски и перспектива не се вижда в следващите години.

Наистина кадърните специалисти пробват реализация на българския пазар, но като видят, че е невъзможно да се постигне това, което те биха успели на запад, просто заминават.

Регистрация на фирма и започване на собствен бизнес

В случай, че младият образован човек не иска да заминава в чужбина, ами желае да се развива в собствената си страна, но няма да работи за жълти стотинки и да пълни нечия гуша, тогава най-добрия вариант е да си направи регистрация на фирма и да започнете собствен бизнес в населеното място, в което се намира.

В зависимост от сферата, в която е специалист, фирмата може да работи с клиенти извън България и така да внесе свежи капитали и инвестиции от чужбина във града и в държавата като цяло. Не е ли това, което ни е необходимо?

Самото вписване в търговския регистър не е сложна процедура, пък и има професионалисти по регистрация на фирма, които са се специализирали в този род дейности. Всеки начинаещ предприемач може да се довери на някоя от тях и да започне да мисли за бъдещото развитие на дейността си. Пътят е труден и изпълнен с много премеждия, но има огромна перспектива. Това важи особено силно, ако се работи с чуждестранни клиенти, където все пак ще трябва да потърсите и компетентен счетоводител или счетоводна къща, която да предостави необходимото know how, за да обслужва счетоводната документация на вашата фирма при международни контрагенти и административни изисквания извън България.

Защо работата с чуждестранни клиенти е добра идея

Логиката тук е ясна и просто ще я обобщим накратко с конкретен пример. Правите си регистрация на фирма в България и започвате да предлагате услугите си в Интернет на европейския пазар, като публикувате цени с 70% по ниски от средните за Европа.

Това пак са цени по-високи от тези на българския пазар, а европееца е доволен, защото за него това е изключително изгодна цена. Ако и качеството на предлаганите услуги от вашата фирма е високо, тогава вероятността за успешен бизнес е голяма.

Обобщавайки цялата тема на тази публикация ще кажем, че вариантите за образованите млади българи не са никак малко, дори и в държава като нашата. Проблемът е по-скоро, че голяма част от образованите млади българи, са образовани единствено на хартия и кадърността им е малко съмнителна.

FacebookTwitterLinkedIn
3.9/5 - (85 votes)