Регистрация на ЕООД – правилният избор

Регистрация на ЕООД

В днешни времена все по-актуално в България започва да става започването на собствен бизнес или стартирането на самостоятелна дейност. Основната причина за това е, че работодателите плащат изключително ниски заплати, с които е трудно да се храни семейство, пък камо ли нещо повече.Това най-вече важи за младите хора, току що завършили образованието. Опитали да се реализират на трудовия пазар и разочаровани от отношението и мизерното заплащане за висококвалифицираният им труд, те се насочват към регистрация на фирма и стартиране на собствен бизнес в сферата, в която са се обучавали.

В общия случай, те започват дейността си сами и все по-рядко в съдружие с други лица.

Защо става популярно да се прави регистрация на ЕООД

Българинът винаги е бил по-скоро единак и е гледал с голямо недоверие към ближния си. В миналото беше доста трудно да се започне бизнес. Трябваше солидна сума за начален капитал и затова най-удачното беше да се намери съдружник, с който да се поделят разходите и учредителния капитал.

Преди 2 години обаче направиха регистрацията на фирма изключително лесна и без необходимост от средства за създаването. Това даде шанс на хората, които искаха да започнат бизнеса си сами да направят лесно една регистрация на ЕООД и да започнат да градят бъдещата си компания.

Но защо непременно да е ЕООД?

Когато тръгнете на стартирате някакъв бизнес самостоятелно вие имате право на избор измежду две правни форми. Вие можете да направите регистрация на ЕООД или ЕТ.

Едноличният търговец (ЕТ) са фирми, които имат по-особен режим на данъчно облагане. Те могат да избират измежду подоходно или патентно данъчно облагане. Колкото и гъвкаво да звучи това, не е точно така. Тук основният недостатък е, че регистрирайки ЕТ вие рискувате много. Колко много? Еми толкова, колкото имате. ЕТ-то отговаря с личното си имущество за задълженията на фирмата. Един много много неприятен факт.

Едноличното дружество с ограничена отговорност (ЕООД) е дружество, в което собственика на капитала е едно лице. Това лице отговаря единствено до размера на внесения капитал. Личните придобивки и имущество на собственика не могат да се използват за погасяване на задължения на фирмата. Това и всъщност е основния плюс на таз правна форма и причина да е най-масово избираната.

Като цяло можем да обобщим, че най-изгодно е да се направи регистрация на ЕООД в случаите, когато стартирате бизнеса си самостоятелно.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (65 votes)