Загуба на костна плътност – симптоми и причини за заболяването

Остеопороза е заболяване, при което има загуба на костна плътност. Процеса се ускорява с напредване на възрастта. Болестта засяга всички хора, но най-често се среща сред жените в период на постменопауза. Процеса на костно ремоделиране обикновено отнема около 8 месеца.

Загуба на костна плътност е заболяване, което причинява отслабване на костите, при което те стават крехки и чупливи. Болестта често протича без симптоми в продължение на години. Факт е, че лекарства, които се приемат за лечение на артрит, особено кортикостероиди, също допринасят за разрушаване на костите. Обикновено остеопорозата се открива едва когато пациента получи травма или фрактура.

[showmyads]

Симптоми на загуба на костна плътност

Често се наблюдават болки в костите, ставите и мускулите. Счупване на бедрената кост може ад се появи при падане. С наличието на остеопороза, фрактура на тази кост може да възникне в резултат на инцидент. Това състояние се лекува трудно, след хирургическа намеса. Необичайно извита горна част на гърба или гърбица, са също признак за заболяването. Това обикновено води до загуба на височина. Фрактура на китката на ръката също може да е един от първите симптоми на остеопороза. Съществуват рискови фактори, които увеличават вероятността дадено лице да развие заболяването.

Болка и омаломощаване са често срещани в по-късните стадии на болестта. Ранните фрактури на гръбначния стълб, могат да останат неразкрити за дълго време, но след като голям процент от калция е загубен, прешлените на гръбначния стълб започват да се рушат и постепенно се получава изгърбена стойка наречена кифоза. Това обикновено е безболезнено, но пациентите могат да загубят повече от 10 см. височина.

Причини за възникване на остеопороза

Загубата на костна плътност, възниква при поява на дисбаланс между образуването на нова костна тъкан и абсорбиране на старата костна тъкан. Здравината на костите зависи от техния размер и плътност, които се определят от количеството на калций, фосфор и други минерали. Водеща причина за остеопорозата е липсата на някои хормони, особено на естроген при жените и андроген при мъжете. Ето защо жените в постменопауза са по-застрашени от поява на заболяването.

FacebookTwitterLinkedIn
4.2/5 - (78 votes)