Часовници за водолази

Времето е от съществено значение при гмуркането. Ето защо, водолазите имат нужда от надеждно средство за отмерване на времето, през което са под водата.

Естествено, поради спецификата на водния спорт, те не могат да използват стандартни часовници, а се нуждаят от специални часовници за водолази.

Основни характеристики на часовника за водолази

На първо място, часовникът трябва да издържа на големи дълбочини, където има голямо налягане. Друго задължително условие е цифрите да са достатъчно големи и лесно четими. За да се осигури по-голяма защита от вода, задното капаче на тези часовници се завинтва, докато на стандартни то е тип тапа. Каишката е гумена, издържаща на солената вода, на която е подложена.

Какво трябва да гледате, когато купувате часовник за гмуркане?

Един от основните показатели на тези часовници е пределната дълбочина, на която издържат. Тук цифрите варират от няколко десетки метра до 300 метра, а съществуват модели с до 500 метра издръжливост. Гмуркането, което практикувате определя каква дълбочина трябва да търсите, когато купувате своя часовник.

Обърнете внимание на часовника. Той трябва да притежава хронометър, за да може по всяко време водолазът да види изминалото време, откакто е под водата.

Стъклото и циферблатът трябва да позволяват с един бърза поглед да се види колко е часа, както и показанието на хронометъра. Забавяне или грешно отчитане на времето, може да се окаже фатално. Други важни характеристики е здравината на часовника и неговата точност.

Къде може да закупите часовник за водолази?

Много са местата, от където може да се снабдите с така необходимия аксесоар за вашия спорт. Но в повечето магазини ще откриете водоустойчиви часовници, които не са подходящи за водолази, тъй като издържат не повече от 3 метра дълбочина. Може да потърсите в магазините за аксесоари за екстремни спортове, както и в интернет. Някои известни марки прелагат както стандартни, така и часовници за екстремни спортове. Такива например са часовници Casio.

Подходящи ли са тези часовници за други хора?

Много хора предпочитат часовници за водолази, поради тяхната здравина и устойчивост на капризите на времето.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (32 votes)