Google и Bing тестват реклами със снимки

В последните две седмици двете търсачки с най-голям дял на пазара, Google и Bing, изпробват реклами със снимка. Потребителят отива в търсачката и изписва определена търговска марка, рекламите които вижда вече не са съставени само от текст. Има много противоречиви мнения за това нововъведение в света на платените обяви. Едно е сигурно – PPC кампаниите ще се променят.

Визуализацията на Google и Bing

В най-голямата търсачка тази функция на рекламите се нарича Visual Search Ads. Това са най-прости банери, които се показват над резултатите от органичното търсене. Те дават връзки към сайта на търговката марка.
Новите реклами на търсачката Bing също се тестват, но са достъпни за малък сегмент потребители на операционната система Windows 8.1. Новата функция се казва Hero Ads. Те интегрират линкове, които призовават към действие, общи навигационни връзки към сайта и голямо изображение на търговската марка, която е била потърсена. Определено се задават интересни дни за PPC кампаниите.

Цените

Марките, които участват в тестването на тези реклами не плащат по пазарни цени. От Microsoft са заявили, че тези търговски марки няма да бъдат таксувани за PPC кампанията. От Google са отказали официален коментар, но практиката им е да не взимат пари за тестове. Така не става ясно колко би платил бизнеса за подобна PPC кампания. Списъкът за тестове на двете търсачки обаче е пълен с изтъкнати марки от всякакви области на икономиката. The Home Depot, Land Rover, Walt Disney и Radio Shack участват в пилотния проект Hero Ads. Nike, Sports Authority, Virgin America, както и няколко други големи имена, са поканени да работят с Google Visual Search Ads.

Разликите между рекламите със снимка на Google и Bing

Рекламите на Bing, Hero Ads, се появяват в интерфейса, след като потребителят е търсил конкретното име на търговската марка. Все още обаче не могат да се правят сравнения между двете платформи. Причината е, че много ограничена група потребители може да види PPC кампаниите на Hero Ads. Много специалисти в областта на PPC кампаниите смятат, че Google се опитват да възстановят доверието на компаниите в себе си.
От Bing казват, че в графичното търсене ще има място и за реклами, които не са обвързани с търговка марка. От Google пък смятат това търсене да е предимно за търговски марки и техните PPC кампании.

Трябва да се отбележи, че фирмите нямат почти никаква конкуренция при търсенето по търговска марка. Но се конкурират в търсенията по ключови думи в техните PPC кампании. Графичното търсене ще дава възможност единствено да се показва марката и нейното влияние в PPC кампанията. Тук е много възможно да пострадат сайтовете и PPC кампаниите, които се фокусират върху препродажба на марки, различни от тяхната собствена. Това е много голямо препятствие по пътя на техните PPC кампании.

Въвеждането на тези новости от двете търсачки определено ще предизвика много голям интерес. Графичното търсене ще изисква нови методи за провеждането на PPC кампании. Фокусът вече ще пада върху въпроса какво се случва, след като някой е изразил интерес към вашата марка чрез търсене. Все по-малко интересно и важно ще е това, което кара потребителят да търси вашата марка, а не тази на конкурентите ви.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (66 votes)
The following two tabs change content below.

dobringeorgiev

Добрин Георгиев е млад архитект с немалко опит зад гърба си, който се интересува от разнообразни теми и обича да пише по тях.