Как да осигурим добър музикален инструмент за нашето дете

Решили сте да запишете детето си на детска музикална школа. Избрали сте школата, предмета, преподавателя и се нуждаете от инструмент.

В миналото самите детски музикални школи предоставяха за ползване инструменти, но сега вече не всички имат възможност да поддържат добра материална база и родителите сами трябва да осигурят инструмента.  За малките деца са необходими и по-малки инструменти.

Проблемът е, че тези инструменти са ви необходими само за година-две, след което детето трябва да премине на по-голям размер. Естествено първият вариант е да се потърси от познати и приятели и да се заеме за временно ползване. Ако не можете да намерите по този начин ще трябва да се обърнете към специализиран музикален магазин. Важно условие при избора на музикален магазин е персонала да предоставя квалифицирана помощ и съвети при избора и закупуването на музикален инструмент или аксесоар. Друго важно условие е да предлагат възможност за замяна, изкупуване или наемане на музикален инструмент.

При избора на музикален инструмент има и специфични изисквания за самите инструменти, с които трябва да сте запознати, за да направите правилния избор. Например при избор на цигулка трябва да се следят редица параметри, свързани с точни размери, точен диапазон, точна дължина на грифа и точна височина на магаренцето. Естествено тези параметри можете да ги научите от някой специалист. Първият специалист който ще ви консултира, разбира се е преподавателя. След това идва ред на продавача в музикалния магазин, който трябва да спечели вашето доверие със своя професионализъм и компетентност. Не се изкушавайте от мисълта, че щом се отнася за дете, което все още се учи да свири – качеството на музикалния инструмент не е от особено значение. Напротив, качественият инструмент играе голяма роля както при начинаещи музиканти, така и при професионалисти. Затова изборът е нелека и сложна задача, особено ако не сте специалист в тази област.

Освен това добрият инструмент има по-голяма потенциална възможност за възбуди интерес към музиката у вашето дете. Естествено качествен не означава непременно скъп и марков музикален инструмент, по-скоро трябва да „уцелите” най-доброто съотношение цена-качество, според финансовите си възможности т.е да купите най-доброто, което можете да си позволите.

Освен музикален инструмент, вие се нуждаете и от музикални аксесоари. Някои от тях са части от самите инструменти (струни, лък, магаренце – при струнните музикални инструменти), други са самостоятелни: метрономи, нотни стойки и др. За преносимите инструменти особено важен е изборът на калъф, особено в предвид на това, че детето ви ще ходи на уроци поне два пъти седмично и инструментът трябва да бъде добре защитен и удобен за носене.

Освен музикални инструменти и аксесоари за тях вие ще се нуждаете и от гаранционно и извън гаранционно поддържане на музикалния инструмент (например за пиана и рояли са необходими акордиране, профилактика и поддръжка, както и услуги свързани с пренасянето на инструмента). Добрите музикални магазини разполагат с професионалисти, които предлагат ремонт и репарация на музикални инструменти.

И накрая за начинаещия музикант е необходима богата гама от нотна литература: школи, етюди, партитури и т.н, съобразени с преподавания материал.

FacebookTwitterLinkedIn
4.1/5 - (67 votes)