Плочки за баня

Керамични плочи или така наречените плочки за баня се правят от глина. Глината може да бъде основно бяла и червена. Основната разлика между двете основни разновидности  плочки за баня от бяла и тези от червена глина, е цвета на самата глина.

Качеството на плочата зависи по-скоро от самия производител и от свойствата и примесите в материала,  цветът  на глината не е важен в случия по отношение на качеството на различните плочки за баня. Нюансът на глината може да определи  цвета  на гланца върху плочата, като е възможно един и същи гланц да се различава съществено в зависимост от нюанса на глината. Обикновенно плочки за баня с по-светли гланцове се правят от  бяла глина, докато  за другите – от червена глина се използват по скоро земни цветове.

Една от основните характеристики на  всеки едни плочки за баня са техните размери. Размерите имат доста широк диапазон, те могат да бъдат правоъгълни , квадратни, кръгли  или с неправилна форма като започват от възможно най-малките 2х2 сантиметра и достигат до 20х90  или 30х120 сантиметра. Производителите на плочки за баня напоследък залагат на все по-големите размери които се монтират и по-бързо. Размерите на плочките е нужно да се съобразят  и със съответните помещения в които ще се монтират, различните вариации в размерите може да създадът усещане за по-голям простор на помещението, както и обратното разбира се.

Друга основна характеристика за едни плочки за баня е тяхната повърхност. Най- често тя бива гланцирана или казано по друг начин – с допълнителни покритие отгоре с цел да се придаде по-разнообразни десени и шарки, освен това покритието от гланц предпазва вашите плочки за баня от петна и други замърсявания, които без това покритие биха се просмукали в плочките и почистването би станало невъзможно. Покритието от гланц може да направи както гладки така и грапави плочки за баня, възможно е да се постигне и релефна повърхност . Освен  гланцираните плочки има и такива без гланц, които са доста по-рядко срещани. При тези плочки за баня шарките, нюансите и краските като цяло се изчерпват с цвете на използваните суровини.

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (36 votes)
The following two tabs change content below.

svetlinbo

Latest posts by svetlinbo (see all)