Ползата от четенето на учебници

Всеки, който се захване с някакъв вид дейност, със сигуронст би искал да извлече полза за себе си, иначе не би си губил времето напразно. Едно занимание, от което наистина бихте извлекли полза, е четенето на учебници.

Предполагам, че повечето от вас са виждали старите учебници на своите родители. Дори и да е изминало немалко време, откакто те са са завършили училище, техните учебници са в изряден вид. Пазенето на личните вещи до известна степен говори много и за самите хора като личности.

За съжаление, поне по отношение на четенето на учебници (да не говорим за пазенето им) днешните млади хора значително отстъпват пред родителите си. Пред тях четенето като занимание през свободното време съвсем не стои на първо място. Дали това е правилно или не, времето ще покаже, но ми се струва, че да се пренебрегва купуването на книги и учебници с лека ръка, е ако не престъпление, то поне несериозно отношение.

Всеки проявява различни интереси в различните области. Едни се интересуват от химия, физика, биология, други от история и география. И, естествено, за да се сдобие човек със знанията и фактите, които го интересуват в конкретна област, той трябва отнякъде да ги научи.  Това най – добре ще стане като се прочетат учебници.

Всички учебници – стари и нови, неизменно са пълни с много интересни и любопитни факти. Съвсем естествено е те да не могат да се запомнят от един прочит. Точно за това колкото и пъти да прочетем своите учебници, толкова повече знания ще придобием. Обогатяването на общата култура определено е насока, в която трябва да се работи упорито.

В тази връзка учудващо е поведението на онези, които продават своите учебници, или дори още по – зле – изхвърлят ги. Но е факт също така, че винаги ще се намерят такива, които да ги вземат за себе си. Любознателните хора винаги са били много. Така че несъмнено има голяма полза от четенето на учебници. И не е необходимо да се чете само такава литература, коята е наложителна (например само за изпитите в университета).

Постоянното четене е приоритет, към който всеки би трябвало да се стреми. И е хубаво по – често да отделяме от средствата си не само за нови дрехи, парфюми и мобилни телефони, но също и за закупуването на учебници. Неслучайно се казва, че знанието е сила. Едва ли ще навреди на някого много, ако отделя поне 2 часа на ден за четене.

FacebookTwitterLinkedIn
4.3/5 - (36 votes)
The following two tabs change content below.