Максимизиране живота на батерия за лаптоп

Случвало ли ви се е някога Вашият лаптоп да спре в най-неподходящият момент, например на важна презентация или бизнес среща? Максимизирането на живота на батерията на преносимият компютър винаги е бил голямо предизвикателство за потребителите. Съществуват няколко прости стъпки, които да ви помогнат да увеличите времето между 2 зареждания на една лаптоп батерия.

Грижете се добре за батериите- най-добрият приятел на лаптопа е неговата батерия, затова за да получите повече време за работа с него се погрижете за батерията му.

  • Почиствайте редовно контакта за зареждане на батерията – ако контакта е мръсен или корозирал, това може да окаже негативно влияние на ефективността на зареждане. Използвайте памучна кърпа напоена със спирт за почистване на контакта и на металните части вътре в лаптопа. Преди да направите това извадете батерията на лаптопа, като не забравяте да го изключите. След като изсъхнат напълно почистените части върнете батерията на мястото и включете компютъра. Повтаряйте тази процедура на всеки 2-3 месеца.

  • Зареждайте батерията правилно. Когато пътувате не забравяйте да проверявате дали зарядното е в чантата ви и при всяка отдала ви се възможност зареждайте батерията. Новите литиево-йонни и литиево-полимерни батерии нямат „ефект на паметта“ за разлика от старите никелови батерии, но на тях не се отразява добре пълното изтощаване затова ги зареждайте винаги когато имате достъп до захранваща мрежа.

  • Охлаждането е много важна част от поддържането на по-дълъг живот на батерията. Вашият мобилен компютър, генерира топлина, а високите работни температури намаляват ефективността на вашето устройство, което от своя страна изисква повече енергия от батерията и може да скъси живота и не само между зарежданията, но и като цяло. Уверете се, че компютърът ви може да „диша“. Не го поставяйте върху дрехи, възглавници или други пречещи на свободния достъп на въздух до вентилаторите неща. Правете почистване и смазване на вентилаторите на всеки 6 месеца и не забравяйте процесорната паста (тя е проводника на охлаждането), тъй като дори вентилаторите да работят коректно резултатът ще е прегряване.

  • Погрижете се да имате резервна батерия – купуването на допълнителна батерия е добра инвестиция, която ще ви даде спокойствие, когато ви се налага да работите дълго време без да имате достъп до електрическата мрежа. Без значение дали става въпрос за батерия за лаптоп Lenovo, Apple, HP или други, bateriya-laptop.com със своя каталог от над 700 модела ще ви помогне в избора .

FacebookTwitterLinkedIn
4/5 - (40 votes)